Povjerenik za informiranje održava radionicu za tijela javne vlasti „ZA TRANSPARENTNOST I OTVORENOST TIJELA JAVNE VLASTI: USPJEŠNA PRIMJENA ZAKONA O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA“ koja će se održati u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine, 08:45-12:30 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, Rijeka.

Povjerenik za informiranje organizira ovu radionicu u okviru provedbe projekta „Jačanje kapaciteta tijela javne vlasti, udruga, medija i građana za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama“, koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, čija je ukupna vrijednost 600.000,00 HRK i čija je provedba započela u listopadu 2017. i koji će se provoditi do kraja rujna 2018.

Cilj je projekta doprinijeti jačanju kapaciteta ključnih dionika prava na pristup informacijama – tijela javne vlasti u ovom dijelu Hrvatske, ali i korisnika informacija da što efikasnije primjenjuju i koriste Zakon o pravu na pristup informacijama  i na taj način doprinose transparentnom, otvorenom i responsivnom radu vlasti i javne uprave u Republici Hrvatskoj.

Kao projektne aktivnosti, osim edukacija za tijela javne vlasti, predviđene su i radionice za korisnike prava na pristup informacijama, međunarodna konferencija o pravu na pristup informacijama, izrada publikacija i nove internetske stranice Povjerenika za informiranje te izrada i objava i objava edukativnih video materijala o grupama tema koje obuhvaća ovo Ustavom zajamčeno pravo.

Radionica je namijenjena svim službenicima za informiranje u tijelima javne vlasti, a osmišljena je kao edukacijski program s interaktivnom komponentom, s ciljem usvajanja znanja i vještina za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama uz praktične savjete te odgovore na pitanja.

 

PROGRAM RADIONICE

08:15 – 08:30 Registracija sudionika

08:30 – 10:10  Transparentnost i otvorenost tijela javne vlasti – postupanje sa zahtjevima za pristup informacijama i pravna zaštita – Hrvoje Vindakijević, savjetnik povjerenice za informiranje

 • Načela; informacija; obveze tijela javne vlasti; službenik za informiranje
 • Postupanje sa zahtjevom za pristup informacijama i rješavanje zahtjeva
 • Test razmjernosti i javnog interesa, zlouporaba prava – kako procijeniti ?
 • Drugostupanjski postupak i postupak po tužbi

10:10 – 10:30 Stanka za kavu

10:30 – 12:00 Proaktivna objava i nadzor nad provedbom Zakona o pravu na pristup informacijama? – Hrvoje Vindakijević, savjetnik povjerenice za informiranje  i Lucija Jadrijević, stručna suradnica u Službi za praćenje i promicanje prava na pristup informacijama

 • Proaktivna objava, otvoreni podaci i javnost sjednica tijela javne vlasti
 • Inspekcijski nadzor Povjerenika za informiranje
 • Podnošenje godišnjih izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama
 • Pitanja i odgovori

12:00 – 12:30 Kako provesti savjetovanje s javnošću?, mr.sc. Ina Volmut, savjetnica povjerenice za informiranje

 • Obveze tijela javne vlasti;
 • Kada i kako organizirati savjetovanja s javnošću?
 • Praktični savjeti za provedbu savjetovanja s javnošću

12:30 – 13:00 Ručak


Radi ograničenog broja mjesta, molimo Vas da svoje sudjelovanje obavezno potvrdite na e-mail ina.volmut@pristupinfo.hr najkasnije do 12.12.2017. u 10.00 sati