Dana 22. listopada 2018., u ORIS Kući arhitekture, u Zagrebu,predstavljeni su rezultati i zatvorena je operacija Povjerenika za informiranje „Jačanje kapaciteta tijela javne vlasti, udruga, medija i građana za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama“, koja se provodila od listopada 2017. do rujna 2018. godine i sufinancirala iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, ukupne vrijednosti 599.922,00 HRK.

S ciljem jačanja kapaciteta ključnih dionika prava na pristup informacijama – tijela javne vlasti te korisnika – udruga, medija, građana, da što efikasnije primjenjuju i koriste Zakon o pravu na pristup informacijama i na taj način doprinose transparentnom, otvorenom i odgovornom radu vlasti i javne uprave u Republici Hrvatskoj.

Predstavljanje rezultata operacije svojim su pozdravnim govorima otvorili Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Budući da je navedeni događaj bio izvrsna prilika da se obilježi i pet godina rada institucije Povjerenika za informiranje, povjerenica Anamarija Musa održala je i kratko izlaganje o tome što je sve u Uredu povjerenika postignuto u tom razdoblju. Potom je Ina Volmut, savjetnica povjerenice za informiranje, kratko predstavila rezultate i ishode provedbe projektnih aktivnosti, koje su, između ostalog, uključivale održavanje regionalnih edukacija i webinara za tijela javne vlasti i za korisnike prava na pristup informacijama, održavanje međunarodne konferencije povjerenika za informiranje, izradu publikacija i nove internetske stranice Povjerenika za informiranje te izradu i objavu edukativnih video materijala o grupama tema koje obuhvaća ovo Ustavom zajamčeno pravo i koje će ostati svim ključnim dionicima kao i općoj javnosti na trajnu pomoć i korištenje.