Učinak koronavirusa (COVID-19) donosi dosad neviđene  izazove našem društvu, kako na nacionalnoj tako i na globalnoj razini.

Tijela javne vlasti moraju donijeti značajne odluke koje utječu na javno zdravstvo, građanske slobode i napredak za građane.

Pravo javnosti na pristup informacijama o takvim odlukama od vitalnog je značaja.

Kao globalna zajednica, prepoznajemo da se resursi za uobičajeni rad na ostvarivanju prava na  pristup informacijama mogu preusmjeriti na zaštitu javnog zdravlja i prepoznajemo našu ulogu u zauzimanju pragmatičnog pristupa, na primjer, oko toga koliko brzo javna tijela odgovaraju na zahtjeve.

Međutim, to ne utječe na važnost prava na pristup informacijama.

Tijela javne vlasti također trebaju prepoznati vrijednost jasne i transparentne komunikacije i dobrog vođenja evidencije u ovom povijesno važnom razdoblju, koje će se još dugo vremena detaljno analizirati.

Kao međunarodna mreža, Međunarodna konferencija povjerenika za informiranje (ICIC) podržava fleksibilan pristup koji uzima u obzir važnost javni interes u trenutnoj zdravstvenoj situaciji, istovremeno čuvajući vrijednosti prava na pristup informacijama. Molimo vlade da podrže ovu viziju.

Pridružujemo se pružanju podrške i zahvaljujemo svima koji su posvećeni rješavanju trenutne pandemije.

Izjavu na engleskom jeziku možete pročitati na poveznici https://www.informationcommissioners.org/covid-19