Povjerenik za informiranje organizira  tradicionalno  godišnje savjetovanje službenika za informiranje tijela javne vlasti, radi razmjene iskustava, produbljivanja znanja i standardizacije postupanja u području prava na pristup informacijama.

Ove se godine navršava 20 godina od donošenja prvog Zakona o pravu na pristup informacijama i 10 godina od uspostavljanja Povjerenika za informiranje, kao neovisne nadzorne i drugostupanjske institucije u području prava na pristup informacijama. Ove obljetnice, kao i  za ovo područje značajan datum 28. rujna – Međunarodni dan prava na pristup informacijama, u okviru Godišnjeg savjetovanja službenika za informiranje obilježit ćemo organizacijom stručnog skupa pod nazivom Vrednovanje učinaka Zakona o pravu na pristup informacijama, prema priloženom Programu.

Projekt Vrednovanja učinaka Zakona o pravu na pristup informacijama, kojeg je nositelj Povjerenik za informiranje uspješno je proveden. S obzirom na njegov značaj, smatrali smo primjerenim da predstavljanje rezultata evaluacije Zakona te prijedloga, preporuka i teza za moguće unaprjeđivanje normativnog okvira za ostvarivanje prava na pristup informacijama čini okosnicu ovogodišnjeg Godišnjeg savjetovanja službenika za informiranje.

Sukladno dosadašnjoj praksi godišnjih savjetovanja, na skupu će se raspravljati i o aktualnim problemima u primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama.

Na savjetovanju će biti predstavljena knjiga „Izbor odluka Povjerenika za informiranje 2013.- 2023.“ u kojoj je obrađeno 270 odluka značajnih za usklađivanje prakse i stvaranje standarda postupanja u području prava na pristup informacijama.

Sukladno tematskom određenju ovogodišnjeg savjetovanja, na njemu će, pored prijavljenih službenika za informiranje,  sudjelovati neovisni stručnjaci koji su proveli evaluaciju Zakona, službenici tijela javne vlasti i predstavnici korisnika koji su sudjelovali u istraživanju, predstavnici akademske zajednice, Visokog upravnog suda Republike Hrvatske i Ureda povjerenika.

 Mjesto održavanja i kotizacija

Godišnje savjetovanje se održava u Splitu, u hotelu Cornaro, 28. i 29. rujna 2023.

Za sudjelovanje se ne plaća kotizacija.

Povjerenik za informiranje snosi trošak ručka 28. rujna i prigodnog druženja 29. rujna 2023., za sve sudionike.

Prijava Povjereniku za informiranje

Svi zainteresirani službenici obvezni su iskazati interes za sudjelovanjem Godišnjem savjetovanju na mail Ureda povjerenika savjetovanje@pristupinfo.hr.

Nakon što sudionik dobije potvrdu Ureda povjerenika da je uvršten na listu sudionika, dostavit će mu se registracijski obrazac, koji treba popunjen i potpisan od ovlaštene osobe, dostaviti na naprijed navedenu mail adresu Ureda povjerenika.

Prijaviti se može samo jedna osoba iz tijela javne vlasti.

Sudjelovanje na savjetovanju Ured povjerenika će omogućavati službenicima do ispunjavanja raspoloživih kapaciteta dvorane.

Smještaj

Svaki sudionik snosi troškove smještaja i sam odlučuje o mjestu svog smještaja.

Sudionici imaju mogućnost smještaja po povlaštenim cijenama (do popune kapaciteta) u hotelu Cora do 25. kolovoza 2023.. Hotel Cora je  udaljen od hotela Cornaro 10 – 15 minuta hoda.

Uputu o načinu korištenja povlaštenih uvjeta u hotelu Cora, sudionici će dobiti nakon što Uredu povjerenika dostave ispunjeni registracijski  obrazac.

Za sva pitanja stojimo Vam na raspolaganju (savjetovanje@pristupinfo.hr – telefon 01/2099 105, 01/2099 112 i 01/2099 119).

Poštovane kolegice i kolege, radujemo se vašem dolasku na V. Godišnje savjetovanje službenika za informiranje.

Ured povjerenika za informiranje

kolovoz 2023.

PROGRAM SAVJETOVANJA