Povjerenik za informiranje sudjelovao je u Splitu, 19. lipnja 2024. godine, na okruglom stolu „Važnost antikorupcijskih politika u kontekstu funkcioniranja lokalnih i regionalnih razina“ u panelu o radu, ovlastima i iskustvima neovisnih tijela koja djeluju u područjima prevencije korupcije.

Okrugli stol, koji je održan za stručnu javnost i čelnike gradova i općina Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, dio je nacionalne antikorupcijske kampanje koju provodi Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje od 2021. do 2026. i sastojao se od dva panela.

Prvi panel „Prevencija korupcije na lokalnoj i regionalnoj razini – ovlasti neovisnih institucija – iskustva i perspektive“ bavio se iskustvima neovisnih institucija koje djeluju u pojedinim područjima prevencije korupcije na lokalnoj razini, a u njemu su, uz povjerenicu za informiranje Anitu Markić, kao panelisti sudjelovali zamjenica Pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja, članica Državnog izbornog povjerenstva Ivana Ljulj Cvitanić, pomoćnik glavnog državnog revizora Ivan Čulo te član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Igor Lukač.

U okviru drugog panela zamjenica Pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja, član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Igor Lukač i ravnatelj Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Mladen Bručić-Matic raspravljali su o provedbi Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, kao i regulatornim rješenjima nedavno donesenog Zakona o lobiranju.

Detaljnije informacije o održanom okruglom stolu dostupne su na sljedećoj poveznici.

https://mpudt.gov.hr/vijesti/grad-split-domacin-okruglog-stola-vaznost-antikorupcijskih-politika-u-kontekstu-funkcioniranja-lokalnih-i-regionalnih-razina/28323