Na sastanku Inicijative 2020. naglašena je nužnost proaktivne objave informacija na internetskim stranicama s ciljem veće transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti 

 Asocijacija „Inicijativa 2020“, formalizirana je  u listopadu 2020. na inicijativu Povjerenika za informacije Republike Slovenije potpisivanjem zajedničke deklaracije, a okuplja neovisna tijela nadležna za pristup informacijama iz  BIH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, s ciljem razmjene dobrih praksi u promicanju i zaštiti prava na pristup informacijama.

U Strugi, Sjeverna Makedonija, održan je 3. sastanak Inicijative, u suorganizaciji Vijeća Europe i uz gostovanje Agencije za pristup informacijama Republike Albanije.

Članice inicijative raspravljale su o dostignutoj razini transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti te naglasile kako je najvažniji alat kojim se postiže transparentnost  javna objava na internetskim stranicama tijela javne vlasti. U vezi s tim istaknule su važnost pristupanja Tromso konvenciji u promicanju demokratskog upravljanja, otvorenosti, participativne demokracije.

Sljedeći godišnji sastanak „Inicijative 2020.“, održat će se  2023. u Hrvatskoj.