Na sastanku Inicijative 2020. naglašena je nužnost, ne samo postojanja neovisnih tijela, već i osiguravanja nesmetanog rada institucija i provedbe njihovih odluka.

Asocijacija „Inicijativa 2020“, formalizirana je  u listopadu 2020. na inicijativu Povjerenika za informacije Republike Slovenije potpisivanjem zajedničke deklaracije, a okuplja neovisna tijela nadležna za pristup informacijama iz  BIH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, s ciljem razmjene dobrih praksi u promicanju i zaštiti prava na pristup informacijama.

Na Bledu je od 3. do 5. listopada 2021. godine, održan sastanak Inicijative na kojem su sudionici skrenuli pozornost na značajno promijenjene okolnosti djelovanja tijela javne vlasti tijekom posebnih epidemioloških mjera uslijed pandemije COVID-19 te naglasili, da je u tim novim okolnostima, još važnije omogućiti građanima pravovremeni pristup informacijama i istaknuli važnost djelovanja neovisnih tijela koja promiču i štite pristup informacijama.

Nakon rasprave o trendovima i izazovima u primjeni nacionalnih propisa o ostvarivanju prava na pristup informacijama, zaključno su čelnici svih neovisnih tijela odlučili da će jačati međusobnu institucionalnu suradnju, uključujući sudjelovanje u projektima, međusobnim radnim posjetama i studijskoj razmjeni zaposlenika radi jačanja kapaciteta i razmjene dobrih praksi u pristupu informacijama.

Također je dogovoreno da se, u cilju jačanja  institucija za pristup informacijama u svim zemljama sudionicama, izradi i zajednički dokument o potrebi osiguravanja njihovog neovisnog djelovanja u području pristupa javnim informacijama i provedbe njihovih odluka.

Sljedeći godišnji sastanak „Inicijative 2020.“, održat će se  2022. u Sjevernoj Makedoniji.