22. i 23. veljače 2023. predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Željko Rutović te članovi Savjeta Muhamed Gjokaj i Zoran Vujičić bili su gosti Ureda povjerenika.

22. veljače povjerenik za informiranje dr. sc. Zoran Pičuljan, sa voditeljicom Službe za zaštitu prava na pristup informacijama mr.sc. Dubravkom Bevandić i voditeljicom Službe za praćenje i promicanje prava na pristup informacijama Jagodom Botički, održao je radni sastanak u Uredu povjerenika na kojem su razmijenjena iskustva iz područja prava na pristup informacijama vezano uz primjenu normativnih rješenja i njihov utjecaj na postupanje tijela javne vlasti, s posebnim naglaskom na postupak izvršenja rješenja.

Predstavljeni su dosegnuti standardi postupanja u žalbenom postupku obiju institucija, ali i otvorena pitanja u ostvarivanju prava na pristup informacijama ,osobito ona koja se pojavljuju zbog tzv. “šutnje administracije”. Raspravljano je i o načinima poboljšanja primjene instituta ponovne uporabe informacija.

Nastavno na Memorandum o suradnji između Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore iz 2015. te u 2018. i 2019. provedeni Twining Light projekt,  raspravljalo se je o konkretnim modalitetima nastavka do sada vrlo uspješne suradnje te mogućnosti realizacije novih zajedničkih projekata.

23. veljače izaslanstvo Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore i predstavnici Ureda povjerenika u istom sastavu bili su gosti Visokog upravnog suda Republike Hrvatske i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kao matičnog tijela Hrvatskog sabora za materiju prava na pristup informacijama.

S predsjednicom Visokog upravnog suda mr.sc. Ingom Vezmar, zamjenicom predsjednice dr.sc. Sanjom Otočan i sutkinjom Lidijom Vukičević, razmijenjena su iskustva upravnog sudovanja u području prava na pristup informacijama   s osobitim naglaskom na troškove upravnog spora i održavanje usmene rasprave.

S predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora Draženom Bošnjakovićem, područje prava na pristup informacija sagledavano je iz perspektive doprinosa zakonodavnog tijela poboljšanju normativnog okvira za ostvarivanje pristupa informacijama sa prijedlogom da se i tema prava na pristup informacijama uključi u bilateralne sastanke parlamentarnih izaslanstava dvaju država.