Povjerenik za informiranje sudjelovao je u Varaždinu, 9. svibnja 2024. godine, na okruglom stolu „Važnost antikorupcijskih politika u kontekstu funkcioniranja lokalnih i regionalnih razina u panelu o radu, ovlastima i iskustvima neovisnih tijela koja djeluju u područjima prevencije korupcije.

Okrugli stol, koji je održan za stručnu javnost i čelnike gradova i općina Varaždinske i Međimurske županije, dio je nacionalne antikorupcijske kampanje koju provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje od 2021. do 2026. i sastojao se od dva panela.

Prvi panel bavio se iskustvima neovisnih institucija koje djeluju u pojedinim područjima prevencije korupcije na lokalnoj razini, a u njemu su, uz povjerenicu za informiranje Anitu Markić, kao panelisti sudjelovali i članica Državnog izbornog povjerenstva Ivana Belec, pomoćnik glavnog državnog revizora Ivan Čulo te predsjednica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Maja Kuhar.

U okviru drugog panela predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković i ravnatelj Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije Ministarstva pravosuđa i uprave Mladen Bručić-Matic prezentirali su i raspravljali o regulatornim rješenjima nedavno donesenog Zakona o lobiranju i očekivanja vezana uz njegovu buduću primjenu.

Detaljnije informacije o održanom okruglom stolu dostupne su na sljedećoj poveznici.