Povjerenik za informiranje održao je četvrto godišnje savjetovanje službenika za informiranje 26. i 27. listopada 2022. u Osijeku. Na savjetovanju je sudjelovalo više od 200 službenika za informiranje te ostalih stručnjaka u području prava na pristup informacijama.

Skup je pozdravio Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, a skupu su nazočili Ante Galić, dugogodišnji predsjednik Visokog upravnog suda, predsjednik Upravnog suda u Osijeku Dario Mađaroš te predsjednica Upravnog suda u Zagrebu Meri Dominis Herman.

U okviru savjetovanja, uz uvodna izlaganja, održana su četiri tematska panela, uključujući tradicionalni forum službenika za informiranje.

U uvodnim izlaganjima dr.sc. Zorana Pičuljana i prof.dr.sc. Daria Đerđe analizirana je kvaliteta prvostupanjskog rješavanja te skrenuta pozornost na vrijednost upravne i sudske prakse za brže i harmoničnije postupanje tijela javne vlasti.

Na panelu pod nazivom „Novela Zakona o pravu na pristup informacijama“ Jagoda Botički i mr.sc. Dubravka Bevandić, voditeljice službi u Uredu povjerenika za informiranje, predstavile su izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama te njihov utjecaj na postupanje tijela javne vlasti, s posebnim naglaskom na postupak izvršenja rješenja Povjerenika na informiranje.

Panel pod nazivom „Proaktivna objava informacija i financijska transparentnost“ moderirala je Lucija Jadrijević, savjetnica povjerenika, te predstavila obveze tijela javne vlasti u području proaktivne objave informacija kao ključnog koraka u informiranju javnosti i osiguravanju transparentnosti rada.  Na panelu je sudjelovala Sarafina Zelić-Kos, pomoćnica tajnika Osječko-baranjske županije, koja je predstavila primjer dobre prakse tijela u proaktivnoj objavi informacija i financijskoj transparentnosti. Osvrt od strane organizacije civilnoga društva o najčešćim nedostacima internetskih stranica tijela javne vlasti dao je Duje Prkut iz udruge Politiscope.

Forum službenika za informiranje pružio je uvid u praksu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u postupcima rješavanja zahtjeva za pristup informacijama, savjetovanja s javnošću, ali i iskustvo u izradi asset lista. Forum je moderirala Jagoda Botički, a svoja iskustva podijelile su Renata Zgurić, službenica za informiranje Zagrebačke županije, Nataša Ižaković, koordinatorica za savjetovanja Grada Osijeka, te Anđelka Sučić, službenica za informiranje Općine Seget.

Panel pod nazivom „Studija slučaja“ moderirala je mr.sc. Dubravka Bevandić, dok su savjetnice povjerenika Tanja Dvorski i Anera Šarić Udovičić analizirale primjere iz prakse vezane za korištenje instituta zlouporabe prava na pristup informacijama te provedbu testa razmjernosti i javnog interesa i njegovo preispitivanje pred nezavisnim tijelom.

Zaključeno je da je upravo kvaliteta prvostupanjskog rješavanja najvažnija za učinkovitiju, bolju i transparentniju javnu upravu. Stoga se preporuča tijelima javne vlasti da posebno unaprijede i standardiziraju proaktivnu objavu informacija te primjenjuju dosegnute standarde upravne i sudske prakse.

Program i prezentacije sa savjetovanja dostupni su na sljedećoj poveznici.

Pregled troškova savjetovanja možete preuzeti ovdje.