Transparentnost i  otvorenost postupanja tijela javne vlasti jača odgovornost javne vlasti i povjerenje građana, te se smatra ključnim alatom u borbi protiv korupcije,  a Zakon o pravu na pristup informacijama dijelom antikorupcijskog zakonodavstva.

Korupcija je diljem svijeta okarakterizirana kao jedan od najozbiljnijih društvenih problema, koji uključuje i političku i ekonomsku dimenziju, ali dugoročno rastače društvo koje počiva na idejama legalizma i jednakosti, pravednosti i boljitka za sve njegove članove.  Međunarodni dan borbe protiv korupcije, obilježava se od 2003. godine, na inicijativu Opće skupštine Ujedinjenih naroda  9. prosinca svake godine. S tim ciljem, Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 31. listopada 2003. godine Konvenciju Ujedinjenih naroda protiv korupcije (UNCAC), čija članica je, od veljače 2005. godine, i Republika Hrvatska.

Hrvatski sabor usvojio je novu Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje 2021.-2030., drugi po redu temeljni antikorupcijski strateški dokument, koji će biti konkretiziran trima akcijskim planovima za sprječavanje korupcije s preciznim ciljevima i zaduženjima.