Dana 22. i 23. svibnja 2023. u Ljubljani je održana međunarodna radionica o visokovrijednim podacima (High Value Datasets), na kojoj su sudjelovali predstavnici Ureda povjerenika za informiranje. Tijekom dvodnevne radionice, polaznici su upoznati s novostima u razvoju Europskog portala otvorenih podataka kao i tehničkim smjernicama provedbe Uredbe o upravljanju podacima (Data Governance Act) te  Provedbene uredbe o visokovrijednim skupovima podataka koje predstavljaju europski pravni okvir za ponovnu uporabu podataka od posebne gospodarske i društvene vrijednost.  U radnom, interaktivnom dijelu radionice, polaznici su analizirali i uspoređivali nacionalna iskustva i izazove u otvaranju visokovrijednih podataka te analizirali otvorene visokovrijedne podatke u kontekstu pravne regulative (licenciranje,  prava korištenja, zaštita osobnih podataka), tehničkih aspekata (struktura, granularnost, format, metapodaci), kvalitete (cjelovitost, pouzdanost, ažurnosti) i dostupnosti.

Osim toga, na radionici su prezentirane inicijative i projekti koje Portal otvorenih podataka provodi u suradnji s nacionalnim i međunarodnim partnerima te raspravljena uloga otvorenih podataka u razvoju rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Radionica o visokovrijednoim skupovima podataka održana je u organizaciji Europskog portala otvorenih podataka (data.gov.eu) i Ministarstva digitalne transformacije Republike Slovenije.