Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u suradnji s Povjerenikom za informiranje, krovnim nacionalnim organizacijama osoba s invaliditetom i Državnom školom za javnu upravu (DŠJU), organizirao je drugi po redu virtualni okrugli stol „Digitalna pristupačnost od zakona do prakse“, koji je putem videokonferencijskog sustava Državne škole za javnu upravu okrugli stol pratilo 220 sudionika.

Cilj okruglog stola bio je predstaviti rezultate rada udruga, tijela javnog sektora i tijela zaduženih za provedbu i praćenje Zakona u području digitalne pristupačnosti i osigurati platformu za razmjenu iskustava, mišljenja i prijedloga za njezino unaprjeđenje koje će omogućiti veću uključivost hrvatskog društva.

Okrugli stol organizirao se u okviru Konferencije o budućnosti Europe, a što je omogućilo da hrvatski građani podijele svoje ideje o digitalnoj pristupačnosti i pridonesu oblikovanju i europske zajedničke budućnosti. Također, svi sudionici su pozvani da se uključe u javno savjetovanje koje je pokrenula Europska komisija s ciljem procjene Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić naglasio je važnost zajedničkog djelovanja pri razvoju digitalne infrastrukture i javnih digitalnih usluga te popularizaciji razvoja digitalnog društva u svim područjima života i djelovanja hrvatskih građana, gospodarstva i javnog sektora. Skrenuo je pažnju i na početak primjene Zakona na mobilne aplikacije odnosno od 23. rujna 2021. tijela javnog sektora dužna su uskladiti, s odredbama ovoga Zakona, svoja programska rješenja za pokretne uređaje odnosno mobilne aplikacije. Pozvao je sva tijela, obveznike provedbe Zakona, da svoje mrežne stranice, a od sutra i mobilne aplikacije učine što pristupačnijima svim građanima. Povjerenik za informiranje dr.sc. Zoran Pičuljan naglasio je kako se osiguranjem standarda pristupačnosti osobama s invaliditetom omogućuje lakši pristup informacijama i doprinosi kvalitetnijoj interakciji s tijelima javnog sektora te istaknuo kako je u protekloj godini velik broj tijela ispunio obveze iz Zakona o pristupačnosti, dok je ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević naglasio je kako je potrebno senzibilizirati sve građane i institucije o važnosti teme digitalne pristupačnosti za sve osobe s invaliditetom.

Tijekom okruglog stola panelisti su predstavili rezultate u dosadašnjoj provedbi Zakona, govorili o izazovima s kojima se susreću, važnosti uspostave međusobne suradnje, a prikazani su i primjeri teškoća s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom korištenja digitalnih sadržaja te primjeri najbolje prakse u prilagodbi mrežnih stranica osobama s invaliditetom među kojima su istaknute mrežne stranice Povjerenika za informiranje.

Više o informacijama o okruglom stolu dostupno je na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.