Ured povjerenika za informiranje sudjelovao je na radionici o pravu na pristup informacijama, održanoj u Europskom domu u Berlinu 16. i 17. svibnja 2023., u organizaciji njemačkog Saveznog povjerenika za zaštitu podataka i slobodan pristup informacijama (BfDI). Teme koje su bile u fokusu radionice odnosile su se na različita zakonska rješenja glede obveze proaktivnog objavljivanja informacija na internetskim stranicama tijela javne vlasti te na informacije o okolišu, uz predstavljanje slučajeva iz prakse.

Na radionici su sudjelovali predstavnici institucija nadležnih za osiguravanje prava na pristup informacijama iz Njemačke (The German Federal Commissioner for Data Protection and Freedom of Information, Brandenburg Commissioner for Data Protection and Access to Information), Luksemburga (Ministry of State, Ministry of the Environment, Climate and Sustainable Development), Švicarske (Federal Data Protection and Information Commissioner), Ujedinjenog Kraljevstva (Information Commissioner’s Office, Scottich Information Commissioner), Sjeverne Makedonije (Agency for protection of the right to free access to public information), Srbije (Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection), Albanije (General Directorate od the Right to Information and Data Protection Commissioner), Estonije (Estonian Data Protection Inspectorate, Ministry of Justice), Latvije (Data State Inspectorate), Španjolske (Council for Transparency and Good Governance), Malte (Maltese Supervisory Authority), Gibraltara (Gibraltar Regulatory Authority), Mađarske (National Authority for Data Protection and Freedom of Information) i Hrvatske.

Dodatno, o temi SMS poruka kao predmeta traženja po zahtjevu za pristup informacijama govorio je Markus Spoerer iz kabineta Europskog ombudsmana, a Arne Semsrott je predstavio njemačku platformu Open Knowledge Foundation, putem koje korisnici podnose zahtjeve za pristup informacijama i udruge civilnog društva provode kampanje vezane za otvaranje podataka i društva u cjelini.

Savjetnice povjerenika, Tanja Dvorski i Lucija Jadrijević, predstavile su pravni okvir za ostvarivanje prava na pristup informacijama na proaktivan i reaktivan način u Hrvatskoj te prikazale zanimljivije slučajeve iz prakse koji su se odnosili na pristup informacijama o okolišu, kako u žalbenim predmetima, tako i u postupanju po predstavkama korisnika.

Nakon što je prva ovakva radionica održana 2018. u Budimpešti (na kojoj je Povjerenik za informiranje također sudjelovao) te 2019. u Malti, u razdoblju 2020.-2022. ista nije organizirana radi pandemije uzrokovane koronavirusom. Međutim, planira se nastaviti s praksom održavanja godišnjih radionica, kao iznimno zanimljivog i korisnog mjesta razmjene iskustava i praktičnih rješenja u europskim državama te je održavanje iste najavljeno i za sljedeću godinu.