[:hr]

U službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi 11.-12.lipnja 2018. delegacija Savjeta Agencije za suzbijanje korupcije Crne Gore, s ciljem utvrđivanja moguće suradnje Republike Hrvatske i Crne Gore u području suzbijanja i prevencije korupcije, razmjenom najboljih praksi i iskustava.  Tijekom boravka,  delegacija u čijem su sastavu Goranka Vučinić (predsjednica Savjeta), Bojan Obrenović  i Ristan Stijepović (članovi Savjeta) te Aleksandra Vojinović (tajnica Savjeta) posjetila je Ministarstvo pravosuđa, Povjerenika za informiranje, Povjerenstvo za suzbijanje korupcije i  Državno izborno povjerenstvo.

Na sastanku održanom 11. lipnja kod Povjerenika za informiranje, Anamarija Musa upoznala je delegaciju s organizacijom, nadležnostima, dosadašnjim radom i rezultatima Povjerenika za informiranje, dok su članovi delegacije predstavili rad crnogorskog antikoruptivnog tijela, u čijoj su nadležnosti  i zaštita zviždača, lobiranje i financiranje političkih stranaka. Sugovornici su usporedili zakonske okvire za primjenu ograničenja za ostvarivanje prava na pristup informacijama te istaknuli potrebu za inzistiranjem na transparentnosti kao najefikasnijem antikoruptivnom sredstvu. Poseban su interes članovi delegacije iz Crne Gore iskazali za aplikaciju Tražilica mišljenja i odluka Povjerenika za informiranje i Visokog upravnog suda, kao i za modele unaprjeđivanja primjene obveze proaktivne objave informacija. Aktualna tema primjene Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka također je u određenom segmentu stavila izazove pred tijela koja se bave transparentnošću, složili su se sugovornici.

S obzirom na to da će Povjerenik za informiranje uskoro započeti s provedbom Twinning light projekta u Crnoj Gori „Capacity development for the Agency for Personal Data Protection and Free Access to information“, dogovoreno je kako će se tijekom boravka povjerenice u Crnoj Gori organizirati sastanak u Agenciji za suzbijanje korupcije.

[:]