[:hr]

U okviru obilježavanja Dana otvorenih podataka (OpenDataDay Hrvatska), 3. ožujka 2017. godine, u prostorijama Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, održan je okrugli stol Otvoreni podaci u organizaciji Povjerenika za informiranje, kao nadzornog tijela koje štiti, prati i promiče pravo na pristup i ponovnu uporabu informacija te provedbu Zakonom o pravu na pristup informacijama propisane obveze proaktivnog objavljivanja podataka u otvorenim, strojno čitljivim formatima (otvoreni podaci). Okrugli stol okupio je preko 100 pripadnika stručne javnosti, uključujući državne dužnosnike i službenike, predstavnike tijela javne vlasti, pripadnike civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice, medija, inozemne stručnjake i dr., s ciljem raspravljanja o pitanjima otvaranja podataka javnog sektora u Republici Hrvatskoj te društvenim i gospodarskim koristima koje proizlaze iz njihova ponovnog korištenja.

Uz Povjerenicu za informiranje, dr.sc. Anamariju Musa, okrugli stol su pozdravili ministar uprave i potpredsjednik Vlade RH, dr.sc. Ivan Kovačić, dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra te g. Svebor Prstačić, predsjednik Hrvatske udruge za otvorene sustave i internet. Uslijedio je panel „Zašto nam trebaju otvoreni podaci?“, u sklopu kojeg su izlaganja održali povjerenica za informiranje Anamarija Musa, pomoćnik ministra uprave Bernard Gršić, državi tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Marijan Lalić, European Data Portal Manager Wendy Carrara te Jelena Berković ispred udruge GONG.

U svom izlaganju „Ponovna uporaba podataka javnog sektora u Hrvatskoj: Što je potrebno poduzeti?“, povjerenica za informiranje istaknula je da, iako informacije javnoga sektora imaju veliki potencijal za ponovnu uporabu, za razvoj novih proizvoda i istraživanja te stvaranje dodane vrijednosti, nerijetko ostaju neiskorišteni jer su skriveni iza zatvorenih vrata tijela javne vlasti, a moraju biti pristupačni i iskoristivi, objavljeni u otvorenim formatima, u skladu s otvorenim standardom.

„Budući da je već prošlo gotovo četiri godine od uspostavljanja pravnog okvira za ponovnu uporabu informacija, potrebno je uložiti dodatne napore u suočavanje s glavnim izazovima, pri čemu je najvažnija uspostava politike ili strategije otvorenih podataka na nacionalnoj razini, odnosno utvrđivanje prioriteta i kontinuirano praćenje, kao i ulaganje u ljudske i financijske resurse, kako bi podaci bili što kvalitetniji i interoperabilniji“ – ocijenila je Anamarija Musa.

Pri tome je od presudne važnosti razvijati svijest o važnosti otvorenih podataka i transparentnosti kao takve, a Povjerenik će u tu svrhu nastaviti provedbu edukativnih i promotivnih aktivnosti, kao i upućivati na mogućnosti korištenja sredstava Europske unije (ESF, CEF).

Pomoćnik ministra Gršić govorio je o Portalu otvorenih podataka, na kojem se trenutno nalazi 325 skupova podataka, izdanih od strane 63 tijela, kao i 19 društveno korisnih aplikacija nastalih iz objavljenih podataka. Također je stavljen naglasak na kontinuiranu provedbu edukacija, objavu prioritetnih skupova (poput geoprostornih, prometnih, statističkih i drugih podataka koje je Europska komisija postavila kao prioritet) te donošenje podzakonskih akata i priručnika za otvaranje podataka. „ Otvaranje podataka javnog sektora može povećati vrijednost hrvatskog tržišta do 2020. za 186 milijuna eura, otvoriti oko 1000 novih radnih mjesta i uštedjeti javnom sektoru oko 5 milijuna eura, a na razini javnog sektora cijele Europske unije i do 1,7 milijardi eura“, kazao je zaključno Bernard Gršić.

Marijan Lalić fokusirao se na izazove u razvoju digitalnog društva u Hrvatskoj, odnosno korištenju digitalnih tehnologija koje zahtijevaju niz promjena u cjelokupnoj javnoj upravi, od brze promjene propisa i reorganizacije unutarnjeg ustrojstva, preko preraspodjele novčanih sredstava i promjene sektorskih strategija, do mijenjanja vizije pružanja javnih usluga, razvoja novih industrijskih grana te hitne promjene obrazovnog programa, kao i privlačenju IT stručnjaka i developera.

Wendy Carrara je pak predstavila trendove na području otvorenih podataka u EU, važnost cjelokupnog procesa otvaranja podataka i njihovu ekonomsku vrijednost, a kao glavni problem u Hrvatskoj istaknula je nedostatak Open Data Policy, odnosno strategije za otvaranje podataka, pri čemu stručnjaci koji se time bave trebaju biti još progresivniji.

Na kraju prvog dijela je Jelena Berković is perspektive udruga problematizirala pitanje financiranja udruga, odnosno društveno korisnih projekata kojima se promiče otvorenost vlasti te je istaknula kako je politička volja najvažniji segment kod otvaranja podataka. Ujedno je najavila GONG-ov projekt izrade baze podataka „Mozaik utjecaja“, koja će sadržavati informacije o najvažnijim političkim akterima.

U drugom panelu „Dobra praksa s područja ponovne uporabe otvorenih podataka u Hrvatskoj“, okupljeni su imali priliku vidjeti konkretne primjere korištenja otvorenih podataka javnog sektora pa je tako Branka Ilakovac ispred Hrvatske agencije za okoliš i prirodu predstavila baze podataka unutar informacijskog sustava zaštite okoliša, koje se mogu gotovo u potpunosti ekstrahirati, odnosno preuzeti u otvorenom formatu, poput JSON-a. Nadalje,  Josipa Cvelić je ispred Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke predstavila beta verziju novopokrenutog portala otvorenih podataka Grada Rijeke, Lana Podgoršek je ispred platforme ImamoPravoZnati govorila o nastajanju portala za podnošenje zahtjeva tijelima javne vlasti, korištenju Popisa tijela javne vlasti te potrebi da udruge i mladi preuzmu inicijativu za otvaranje podataka, a Ivica Bošnjak je ispred Hrvatske zajednice županija predstavio aplikaciju CROračun – interaktivnu vizualizaciju koja korisnicima pruža osnovne financijske i gospodarske informacije na razini jedinica lokalne i regionalne samouprave. Također, Filip Rodik je ispred udruge HrOpen pokazao vizualizaciju javnog financiranja nevladinih udruga, odnosno vrlo zanimljive i korisne prikaze odobrenih financijskih potpora udrugama od 2004. do 2014. Marko Knežević je ispred HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. predstavio proces osmišljavanja aplikacije „GTFS – vozni red za novo doba“, koja će putnicima omogućiti praćenje informacija u stvarnom vremenu te im uvelike olakšati planiranje putovanja; Dario Plehati predstavio je vrlo korisnu aplikaciju „Gugalaga“, tražilicu dječjih vrtića na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Grada Rijeke, putem koje se roditeljima pružaju kvalitetne informacije o lokaciji privatnih i gradskih vrtića, njihove kontakte, informacije o programima itd. Na kraju je Bojan Hadžisejdić ispred Omega softwarea govorio o razvoju i integraciji cjelovitih ICT rješenja koja se temelje na inovativnim razvojnim platformama te nizu rješenja, proizvoda i usluga primjenjivih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, javnim poduzećima, privatnom i uslužnom sektoru, a Nataša Glavor je ispred CARNet-a održala kratko izlaganje o Hrvatskom forumu o upravljanju internetom, koji okuplja sve zainteresirane dionike da ravnopravno sudjeluju u otvorenim raspravama o pitanjima važnima za budućnost interneta.

Za vikend, 4.-5. ožujka, u nastavku obilježavanja OpenDataDay-a Hrvatska, predviđen je hackaton koji će se također održati u prostorijama Sveučilišnog računskog centra.

Ovim događajem pomiču se granice transparentnosti i otvaranja podataka te korištenja tih podataka, što u konačnici treba rezultirati boljim upravljanjem i strukturiranjem podataka javnog sektora, jačanjem svijesti o važnosti otvorenih podataka, učinkovitijim pružanjem usluga, pozitivnim utjecajem na gospodarski rast i proces demokratizacije te uspostavljanjem nacionalne politike ili strategije otvorenih podataka.

Na okruglom stolu također su prestavljeni prioritetni skupovi podataka za objavu koje možete pogledati ovdje.

 

 

 

Objavljeno: 3.3.2017.

[:]