Zagreb – Članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskoga sabora, predsjednik Nikola Grmoja, potpredsjednik Ivan Radić te članovi Mirela Ahmetović i Siniša Jenkač održali su u utorak sastanak s povjerenikom za informiranje Zoranom Pičuljanom, predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković i državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josipom Salapićem.

Sudionici sastanka složili su se kako je pravo na pristup informacijama važno oruđe u suzbijanju korupcije stoga se, kako je rečeno, ono mora moći ostvariti učinkovitim pravnim sredstvima i u razumnim rokovima.

Povjerenik za informiranje Pičuljan posebno je istaknuo da nakon sedam godina primjene treba pristupiti promjeni Zakona o pravu na pristup informacijama s ciljem učinkovitog ostvarivanja prava na pristup informacijama i naglaskom na javni interes za proaktivnom objavom trošenja javnih sredstava.

Svi sudionici sastanka usuglasili su se s tim da je potrebno Zakonom jasno definirati odgovornost čelnika tijela javne vlasti i službenika za informiranje.

Državni tajnik Salapić najavio je da će se u okviru Ministarstva pravosuđa i uprave uskoro osnovati stručna radna skupina za izradu nacrta promjene Zakona o pravu na pristup informacijama.

 

Vijest je preuzeta sa www.sabor.hr