Predstvnici regulatornih tijela, aktivisti, novinari, developeri, javni službenici, hackeri i svi oni koji imaju ideju kako podatke otvoriti, javno objaviti i otvorenim podacima unaprijediti život zajednice u kojom živimo, okupili su se (sedmu godinu zaredom) povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka na Trodnevnoj konferenciji “Dani otvorenih podataka 2020.” u organizaciji GONG-a i Code for Croatia (Programiraj za Hrvatsku) od 6. – 8. ožujka 2020. godine.

Koji su setovi podataka tijela javne vlasti na listi visokovrijednih i prioritetnih za objavu, koje su prednosti i izazovi online glasanja (e-glasanja) u RH, koliko političke stranke i kandidati cjelovito i pošteno izvještavaju o troškovima i izvorima sredstava za financiranje kampanja samo su neke od tema ovogodišnje konferencije.

Ured povjerenika za informiranje aktivno je sudjelovao na konferenciji unutar panel rasprave “Otvoreni podaci za otvorenu demokraciju” gdje je, putem otvorene diskusije, iznio iskustva Ureda povjerenika vezana uz objavu podataka u otvorenim formatima, utemeljena na proaktivnoj objavi informacija tijela javne vlasti i pristupa informacijama radi ponovne uporabe, ukazao na alate koje ima na raspolaganju u svom u cilju poticanja tijela javne vlasti na sistemsko otvaranje podataka (open by default) te učinkovitosti postojećeg mehanizma penalizacije tijela javne vlasti koja ne poštuju pravo građana na pristup informacijama.