[:hr]

Europska komisija objavila je Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI – Digital Economy and Society Index) za 2018., kojim se mjeri uspješnost provedbe Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta (tzv. DSM strategija) na nacionalnom nivou te napredak država članica EU-a u brojnim područjima digitalizacije gospodarstva i društva u cjelini. DESI indeks, složeni pokazatelj gospodarske i društvene digitalizacije, izračunava se kao ponderirani prosjek 5 glavnih DESI kategorija: povezivost, ljudski kapital, upotreba internetskih usluga, integracija digitalne tehnologije i javne digitalne usluge.

DESI 2018. za Hrvatsku iznosi 46,7, čime je zauzela 22. mjesto, što u odnosu na 2017., predstavlja napredak za jedno mjesto (DESI 2017. iznosio je 43,2, što je smjestilo Hrvatsku na 23. mjesto). Hrvatska je u dva od navedenih pet pokazatelja za 2018. stagnirala, u dva porasla, a u jednom pala u odnosu na 2017. Stagnaciju, odnosno ostanak na istoj niskoj 25. poziciji kao i za 2017., Hrvatska je za 2018. zadržala u sklopu “digitalnih javnih usluga”, koje se odnose na usluge e-uprave, ali se u podkategoriji tog pokazatelja posebno ističe e-uslugama u zdravstvu, s kojima je na 10. mjestu među državama članicama EU-a, kad je riječ o osobama koje se koriste zdravstvenim uslugama i uslugama skrbi koje su dostupne na internetu i za koje nije potrebno ići u bolnicu ili liječničku ordinaciju (primjerice, preuzimanje recepta ili savjetovanje na internetu). Ujedno je u području otvorenih podataka Hrvatska nastavila ostvarivati znatan napredak te su rezultati Hrvatske u području dostupnosti otvorenih podataka viši od prosjeka EU-a.

I u “povezivosti”, što podrazumijeva fiksnu i mobilnu širokopojasnu pokrivenost, Hrvatska je ostala na istom vrlo niskom 27. mjestu kao lani, mada se povećavaju nacionalna ulaganja i 99% njezinog teritorija je pokriveno dostupnošću usluge, čime je i iznad prosjeka EU-a (97%). U pokazatelju “ljudski kapital”, koji se odnosi na upotrebu interneta i digitalne vještine, Hrvatska je prema DESI indeksu napredovala s 19. na 18. mjesto, pri čemu je broj stručnjaka za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) povećan s 2,7 na 3,3%. Najveći napredak ostvaren je s pokazateljem “upotreba internetskih usluga”, koji obuhvaća komunikaciju i transakcije na internetu, u čemu se Hrvatska za 2018. smjestila na 11. mjesto, dok je za 2017. bila na 14. Jedini pad za 2018., na 21. s lanjskog 17. mjesta, Hrvatska je zabilježila u pokazatelju “integracija digitalne tehnologije”, što podrazumijeva digitalizaciju poduzeća i e-trgovinu. Ipak, visoko 8. mjesto zauzela je u podkategoriji tog pokazatelja usluga u oblaku, zbog poduzeća koja su povećala uporabu tih usluga, a raste i promet malih i srednjih poduzeća prodajom usluga i proizvoda na internetu.

Prikazani rezultati pokazuju da Hrvatska treba nastaviti s poduzimanjem niza važnih koraka potrebnih za unaprjeđenje i razvoj digitalnog društva u cjelini – od razvoja digitalnih usluga i daljnje informatizacije javne uprave, do provedbe strateške politike više povezanih sektora na ovom području koja je usmjerena na poboljšanje povezivosti i ulaganja u brzu internetsku infrastrukturu te smanjenje cijene fiksnog širokopojasnog pristupa za krajnje korisnike, kao i na jačanje transparentnosti i korištenje otvorenih podataka koji imaju veliki potencijal za iskorištavanje u gospodarskom i negospodarskom (npr. znanstvenom) smislu.

 

Vezane vijesti:

Ukupni rezultati – https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi

Hrvatska – https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/croatia

[:]