Ured povjerenice za informiranje sudjelovao je na radionici o pravu na pristup informacijama, održanoj u prostorijama zaklade Fundación Tatiana u Madridu 6. i 7. svibnja 2024., u organizaciji španjolskog Vijeća za transparentnost i dobro upravljanje. Teme koje su bile u fokusu radionice odnosile su se na različita zakonska rješenja glede dostupnosti povjerljivih i klasificiranih informacija, praćenja proaktivne objave na internetskim stranicama tijela javne vlasti te odnos prava na pristup informacijama i zaštite osobnih podataka, uz predstavljanje slučajeva iz prakse.

Na radionici su sudjelovali predstavnici institucija nadležnih za osiguravanje prava na pristup informacijama iz Španjolske (Council for Transparency and Good Governance), Mađarske (National Authority for Data Protection and Freedom of Information), Njemačke (The German Federal Commissioner for Data Protection and Freedom of Information), Luksemburga (Commission for Access to Documents), Švicarske (Federal Data Protection and Information Commissioner), Ujedinjenog Kraljevstva (Information Commissioner’s Office), Sjeverne Makedonije (Agency for protection of the right to free access to public information), Albanije (General Directorate od the Right to Information and Data Protection Commissioner), Kosova (Commissioner of the Information and Privacy Agency of Kosova), Portugala (Commission for Access to Administrative  Documents), Estonije (Estonian Data Protection Inspectorate), Slovenije (Information Commissioner) i Hrvatske.

Dodatno, o pristupu informacijama o okolišu (Aarhuška konvencija) govorila je predstavnica Europskog ombudsmana, a Daniele Grasso (El País, španjolske dnevne novine) je iz perspektive civilnog društva i novinara govorio o ostvarivanju prava na pristup informacijama od strane medija u Španjolskoj.

Savjetnice povjerenika, Tanja Dvorski i Lucija Jadrijević, u okviru izlaganja pod nazivom „Transparency of employment in public authorities in Croatia“, dale su prikaz stanja proaktivne objave informacija o natječajima za zapošljavanje i unutarnjoj organizaciji tijela javne vlasti, kao i dosadašnje prakse u žalbenim predmetima po pitanju pristupa informacijama koje se odnose na zaposlenike.

Ovakve radionice služe kao iznimno zanimljivo i korisno mjesto razmjene iskustava i praktičnih rješenja u europskim državama te je održavanje iste najavljeno i za sljedeću godinu, u Kosovu.