[:hr]

U sklopu provedbe Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014-2016 te u svrhu osnaživanja procesa otvaranja podataka u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Povjerenice za informiranje i Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet, uz potporu Grada Pule i Studentskog centra Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, kao i  brojnih drugih partnera i sponzora od 28. kolovoza do 3. rujna 2016. godine u Puli je održana Akademija otvorenih podataka za mlade.

Akademiju, kojoj je središnja tema bilo korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, pod stručnim vodstvom hrvatskih i inozemnih stručnjaka u području otvorenih podataka, održivog razvoja i transparentnosti javnog sektora pohađalo je 24 mladih (16-30 godina) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Južne Afrike, koji su kroz niz edukacijskih i timskih aktivnosti tijekom šest dana radili na idejama za društveno korisne projekte razvoja lokalne zajednice temeljem korištenja otvorenih podataka javne uprave. Ovogodišnja Akademija nastavak je započetog projekta senzibiliziranja lokalne samouprave i razvoja inovativnih rješenja u okviru Partnerstva za otvorenu vlast, koji je otvoren organizacijom uspješnog Ljetnog kampa otvorenih podataka održanog krajem kolovoza 2015. godine u Rovinju.

Kako bi se sudionicima opisao širi kontekst organiziranja ovakvog događaja, drugog dana Akademije održana je Radionica vezana za ciljeve održivog razvoja, na kojoj su prisutnima predstavljeni ciljevi UN-ove Agende za održivi razvoj do 2030. – uspostavljanje otvorenijeg i inkluzivnijeg sustava javnog upravljanja, što podrazumijeva pravedna, miroljubiva i uključiva društva koja osiguravaju pravo na pristup javnim informacijama, jačanje vladavine prava, izgradnju snažnijih i odgovornijih institucija te zaustavljanje korupcije i nasilja. Potom je održan Panel o otvorenim podacima, tijekom kojeg su Povjerenica za informiranje dr. sc. Anamarija Musa i drugi hrvatski i strani stručnjaci za područje otvorenih podataka i ponovne uporabe informacija razgovarali o vrijednostima otvorene vlasti, o teoriji i praksama pravilnog i uređenog pristupa, kao i korištenja informacija te o potencijalu otvorenih podataka, osobito za razvoj lokalnih zajednica.

Sudionici su zatim uz pomoć mentora radili na projektima korištenja otvorenih podataka koji su potom predstavljeni u četvrtak, 1. rujna 2016. na tzv. pitching forumu održanom na Sveučilištu J. Dobrila u Puli, a na kojemu je niz stručnjaka iz javnog, privatnog i civilnog sektora glasalo za najbolji projekt te održalo konzultacije sa svakim timom u svrhu jačanja izvedivosti projekta.

Glavni događaji Akademije održani su u petak 2. rujna 2016. u Gradskoj vijećnici u Puli,  prvo kroz Radionicu o otvorenim podacima za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, na kojoj su predstavnici gradova Pule, Pazina, Buzeta i Vodnjana, općine Medulin, te Istarske županije, Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, Istarske razvojne agencije kao i Grada Rijeke, zajedno s polaznicima Akademije razmatrali internetske stranice navedenih tijela te mogućnosti otvaranja podataka koje posjeduju i prikupljaju. Tom prilikom uočena je važnost otvaranja podataka te potencijali i koristi za razvijanje gospodarstva, turističke ponude, porasta zapošljavanja i dr. koje za lokalnu zajednicu mogu proizaći iz tog procesa. Ujedno je predstavljen put razvoja portala otvorenih podataka Grada Rijeke čija se javna objava uskoro očekuje kao i projekt Hrvatske zajednice županija o otvorenim proračunima.

Nakon radionice održan je Završna ceremonija i konferencija za medije, koju su otvorili gradonačelnik Pule g. Boris Miletić, istarski župan g. Valter Flego i rektor Sveučilišta u Puli g. Alfio Barbieri, a o širem okviru otvorene vlasti i otvorenih podataka govorili su povjerenica za informiranje dr. sc. Anamarija Musa, član upravnog odbora udruge HROpen Miroslav Schlossberg, nezavisna izvjestiteljica za Hrvatsku Partnerstva za otvorenu vlast Ivona Mendeš te ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović.

Povjerenica za informiranje je tom prilikom istaknula: „Informacije javnog sektora predstavljaju nedovoljno iskorišten, ali ogroman potencijal za poboljšanje svakodnevnog života građana i poduzetnika te propulzivni razvoj gospodarstva temeljenog na novim tehnologijama i da je upravo taj moment bio izuzetno vidljiv na Akademiji. Uređeno društvo koristi sve svoje potencijale, i to na optimalan način, a otvaranje podataka javnog sektora bitan je preduvjet za razvoj svakog društva u 21. stoljeću“.

Uspjeh Akademije ogleda se u partnerstvu i suradnji stručnjaka iz javnog, privatnog i civilnog sektora u rješavanju problema s kojima se suočavaju lokalne zajednice, kao i poticanju inovativnosti mladih sudionika, koji su radom u timu iznjedrili 4 ideje: aplikaciju TINJA koja na interaktivnoj mapi omogućava pronalazak financijski isplativih lokacija s dovoljno sunčeve energije za ugradnju solarnih panela te istovremeno povezuje tvrtke zainteresirane za izgradnju panela s nezaposlenom mladom populacijom; aplikaciju MINE (MOJE) koja na jednom mjestu građanima lokalne zajednice omogućava pristup svim informacijama o javnim dobrima te im omogućuje uključivanje u proces donošenja odluka; aplikaciju MENTOR GYM koja profesionalcima iz određene struke omogućuje da postanu mentori na način da ih spaja s potencijalnim vježbenicima, odnosno onima koji traže ili žele promijeniti posao; aplikaciju LOBI koja potiče prodaju lokalnih proizvoda kroz ulaganja građana u lokalne obrtnike i male poduzetnike i sustava nagrađivanja građana korištenjem kupona kod istih. Osmišljavanje aplikacija ukazalo je na potrebu otvaranja što više skupova podataka u vlasništvu tijela javne vlasti na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, poput različitih geolokacijskih i meteoroloških podataka, podataka vezanih za okoliš, izvore energije, turizam, kulturu, infrastrukturu, zaposlenost itd.

Nakon što su sudionici predstavili navedene ideje za izradu aplikacija za mobitele i platforme koje koriste različite otvorene podatke javne uprave, zorno prikazujući kako pravilno upotrijebljeni već postojeći podaci javne uprave mogu donijeti poboljšanja i bolje usluge u svakodnevni život lokalne zajednice, razvoj postojećih usluga i poticanje održivog razvoja, proglašen je pobjednički tim TINJA, koji je istoimenom aplikacijom o isplativosti uvođenja obnovljivih izvora energije te mogućnosti povezivanja nezaposlenih i poslodavaca u tom sektoru osvojio kao nagradu put u Pariz na Globalni summit inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, gdje će imati priliku predstaviti svoj projekt te tako steći mogućnost privlačenja potencijalnih investitora i drugih zainteresiranih aktera.

 

Vezane vijesti:

 

 

Uz organizatore, HR Open i Povjerenika za informiranje, održavanje Akademije omogućili su sponzori i partneri:

Combis, Etalab, Fakultet organizacije i informatike, Grad Pula, HAKOM, Hrvatska zajednica županija, Hrvatski savez informatičara, Istarski eko proizvodi, Ketchup Agency, Microsoft, Ministarstvo uprave, Netokracija, Omega Software, Open Data Kosovo, Open Government Partnership, ProPuh, Regional Cooperation Council, Studentski centar Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Switzerlab, The Engine Room, Transparency International BiH, UNDP, Ured za udruge Vlade RH, Veleposlanstvo Francuske Republike u RH, Veleposlanstvo Kanade u RH, Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, Verax, Zelena Istra

 

 

 

 

[:]